70 23 01 10
Vi er altid glade for at tale med dig.
kundeservice@vesteralens.dk
Velkommen til at maile os.
De fleste af os ved, at omega-3 er godt, men det kan være svært at vide, hvilket omega-3 produkt man skal vælge. Vi hjælper dig med at finde rundt i junglen af kosttilskud.
De to omega-3 fedtsyrer med bedst dokumenterede positive helseeffekt er de to langkædede fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Det er veldokumenteret gennem en række studier, at EPA og DHA bidrager til at bevare hjertets normalfunktioner, mens DHA bidrager til bevare hjernens og synets normale funktioner.
Tips! EPA og DHA er godt for hjertet mens DHA er godt for hjernen og synet.
En ting, der er vigtigt at vide, når man skal vælge et kosttilskud er, at der eksperimenteres med forskellige måder at angive indholdet af omega-3 på. En del producenter nøjes med at angive mængden af fiskeolie, nogle angiver mængden af omega-3 og andre angiver både totalmængden af omega-3 samt indholdet af EPA og DHA.
For de fleste lyder 2 gram fiskeolie bedre end 1 gram omega-3, men det er det ikke nødvendigvis. Nogle produkter er nemlig ikke tilstrækkeligt koncentreret for at kunne dække dit behov for EPA og DHA, til trods for det høje indhold af ”fiskeolie”.
Tips! Et godt omega-3 tilskud skal have et højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA. Hvis producenterne kun angiver mængden af fiskeolie på indpakningen, så sørg for at kontrollere hvor meget omega-3 udgør, samt hvor meget EPA og DHA du får pr. dagsdosis.
Om sommeren producerer vi D-vitamin i huden gennem påvirkning fra solen, men eftersom der er mangel på sol i Danmark om vinteren, har vi behov for at tilføre vitaminet via kosten. D-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktioner og bidrager til kroppens optag af kalcium.
De hovedsagelige kilder til D-vitamin i fødevarer er fed fisk –det sammen gælder omega-3. Det betyder, at hvis du spiser for lidt fed fisk til at dække kroppens behov for omega-3, er der også en risiko for at du får for lidt D vitamin.
Tips! Vælg gerne et omega-3 produkt som indeholder D-vitamin. Den primære kilde til D-vitamin er nemlig fisk –det samme gælder for omega-3.
Både omega-3 og omega-6 er essentielle fedtsyrer, som skal tilføres kroppen gennem kosten, men der kan opstå en ubalance, hvis vi indtager for meget omega-6. Omega-6 ”konkurrerer” nemlig med omega-3 om plads i kroppens celler.
I dag er forholdet mellem omega-6 og omega-3 i kostvanerne mellem 10:1 og 20:1. Det betyder, at vi indtager op til 20 gange mere omega-6 end omega-3. Det anbefalede forhold er 5:1.
Når det gælder omega-9, producerer din krop tilstrækkeligt af denne fedtsyre på egen hånd. Du behøver dermed ikke et ekstra tilskud.
Tips! Undgå tilskud som indeholder omega-6 og omega-9. De fleste af os får tilstrækkeligt med omega-6 gennem en normal kost og kroppen kan selv producere tilstrækkeligt omega-9.
Nogle kosttilskud annoncerer med at de kun indeholder omega-3 fra vegetabilske kilder, alfalinolensyre (ALA), og at kroppen selv kan omdanne dette til de vigtige fedtsyre EPA og DHA. Det er dog vigtigt at vide, at kroppens formåen til at omdanne ALA til EPA og DHA er yderst begrænset.
Der findes heller ingen dokumentation, som viser samme positive effekt af ALA, som fra de havfødebaserede fedtsyrer EPA og DHA. Det er derfor bedre at tilføje kroppen omega-3 direkte fra havfødebaserede kilder.
Tips! Omega-3 fra vegetabilske kilder (ALA) har ikke sammen dokumenterede effekt på hjerne og syn – som den marine omega-3 fedtsyre DHA har.
Kilde:European Food Safety Authority (EFSA)
Disse helsepåstande har været vurderet af EFSA og fundet godt dokumenteret.Kommissionen har sammenfattet dette i følgende helsepåstande:
Din krop kan kun omdanne små mængder omega-3 til EPA og DHA, og har derfor brug for at få det tilført via kosten året rundt. Så glem ikke at spise din daglige dosis af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, også om sommeren!
Læs mere
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild. Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger, se Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Du har måske hørt om Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA. Men ved du, hvad de gør for kroppen?
Det vrimler med velmenende råd i medierne om, hvad du skal gøre for at leve sundt eller gå ned i vægt. Nogen tror på LCHF-kuren, visse på 5:2-kuren og andre hævder, at sund fornuft og dansk husmandskost er det rette valg. Det er ikke altid lige nemt at vide, hvem man skal tro på!
Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.
Hvis du har en rabatkode. Så tast den ind her.
Ugyldig rabatkode